miercuri, 2 februarie 2011

Pro Pedeapsa Capitală

Moartea este una dintre cele mai temute noţiuni.Chiar şi rostirea acestui cuvânt ii face pe unii să tresară,să îi treacă un tremur.De ce?Moartea este inevitabilă,moartea reprezintă sfarşitul omului.De obicei se întâmplă pe neaşteptate,mai devreme sau mai târziu.Moartea este cea care reduce la zero fiinţa umană,care o face să dispară şi nu doar fizic ci şi din memoria celorlalţi.Aş putea spune că moartea este cea care ne umanizează,care ne influenţează viaţa de zi cu zi şi care ne face să preţuim viaţa noastră dar şi a celor din jur...dar nu cu toţi se intâmplă aşa.
Zi de zi oamenii se omoară intre ei.Multe vieţi sunt curmate în accindente de maşina,accindente produse de şoferi inconştienţi care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.De obicei primesc caţiva ani de închisoare,iar după ce işi ispaşesc pedeapsa primită şi ies din închisoare,revin la vechile obiceiuri,ajungând să omoare şi alţi oameni.Nu cu toţi se întâmplă aşa,bineînţeles,dar ce ar trebui să facem cu cei care nu şi-au învăţat lecţia?
La fel de mulţi sunt omorâţi cu sânge rece,uneori chiar de persoanele apropiate lor,iar aceste crime au devenit în ultimul timp tot mai numeroase,tot mai spectaculoase,iar ceea ce este uimitor este cât sunt de mediatezate şi de urmarite.Probabil mediatizarea este şi unul dintre motivele înmulţirii cazurilor de crimă.În mintea celor cu tendinţe criminale,a celor instabili psihic,crima ajunge să fie cinsiderată ceva bun.
Din punctul meu de vedere,toţi cei care ajung sa ucidă cu sânge rece sunt persoane instabile psihic,care după ispşirea pedepsei pentru prima crimă,cu prima ocazie vor mai ucide pe cineva.Aceste persoane devin periculoase prin insăşi exitenţa lor,iar închisoarea pe viaţă nu îi afectează în nici un fel,capacitatea de a ucide rămânând intactă,uneori manifetându-se chiar în interiorul închisorii,prin omorârea altor deţinuţi sau a gardienilor.
O altă problemă a societăţii este pedofilia.Chiar dacă nu se soldează cu moartea copilului acesta rămâne traumatizat pe viaţa,iar ceea ce este si mai grav este că tocmai copilul astăzi agresat,devine pedofilul de peste caţiva ani.
Societatea se confruntă cu multe probleme,dintre care mai pot enumera:violurile,traficul de persoane,traficul de organe,terorismul,etc.
Pentru siguranţa populaţiei consider că singura soluţie viabilă este pedeapsa capitală.Totuşi societatea işi poate asuma toate riscurile,inclusiv pe cel de a provica moartea altor persoane nevinovate,odată cu evadarea celor încarceraţi pe viaţă.
Dacă ne gândim din punct de vedere economic,este mult mai practic să elimini un infractor periculos,decât să îl închizi într-o închisoare.Pentru întreţinerea acelui infractor este nevoie de hrană,haine şi de oameni care să îl pauzească,astfel cheltuindu-se o grămadă de bani(bani pe care societatea nu îi va mai recupera niciodată).
Un alt motiv pentru care sunt pro pedeapsa capitală este cel psihologic,deoarece aceasta ar trebui să descurajeze potenţialii infractori.
Sunt foarte mulţi care sunt contra pedepsei cu moartea,şi aduc ca argument un drept fundamental sin Cartea Drepturilor Omului:Dreptul la viaţă.Dar cu victimele celor condamnaţi cum ramane?Nu aveau şi ele dreptul la viaţa?De ce asasinii lor să se bucure de viaţa,chiar dacă sunt în închisoare în timp ce victimele lor zac într-un mormânt?
Unii mă vor considera şi pe mine poate o criminală,sau cel puţin una în devenire,deoarece sunt pro pedeapsa capitală şi ştiu şi eu că nu am dreptul să iau viaţa altor oameni,doar că cel ce a omorât nu mai este om,iar pentru mine este preferabilă moartea unui asasin,în schimbul mortii unui nevinovat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu